Glen Goutstap

Recensie Het Cijfermysterie

Het Cijfermysterie is de debuutroman van Glen Goutstap (pseudoniem van Paul Göttgens).

Richard Benne werkt ongeveer acht jaar bij een drukkerij in Heerlen. Hij vindt zijn baan erg leuk en krijgt van zijn baas de vrije hand. Hij steekt er veel tijd en energie in en vindt een goede relatie met zijn klanten erg belangrijk. Een van de grotere klanten is de nabijgelegen transportonderneming Trechter BV. Richard is in de loop der jaren heel goed bevriend geraakt met Han Hartsen, financieel directeur bij Trechter. Ze gaan ook privé met elkaar om.

Op een zeker ogenblik ontdekt Han op toevallige wijze dat er binnen Trechter vreemde praktijken aan de gang zijn. Hij wordt vervolgens bedreigd en probeert daaraan te ontkomen. Het lukt hem om bepaalde informatie door te geven aan zijn vriend Richard. Die begrijpt niets van de informatie en gaat naar de woning van Hartsen om hem te spreken. Daar aangekomen ontdekt Richard het dode lichaam van zijn vriend. Zijn beste vriend Thom de Vries van de politie constateert al gauw dat het om zelfmoord gaat.

En op dat moment, beste lezers, komt de speurneus in Richard Benne naar boven. De zogenaamde afscheidsbrief van Han Hartsen bevat een fout. Hoewel Benne eerder duidelijk heeft aangegeven, dat zelfmoord plegen helemaal niet bij Han Hartsen past, heeft hij nu het bewijs in handen: zijn vriend is vermoord!

Vanaf dat moment worden Richard Benne, zijn vriendin Jacqueline de Leer en zijn vriend Thom de Vries meegesleurd in een opeenvolging van gebeurtenissen en komen hun personages tot leven. De zaak lijkt onoplosbaar, en tegelijkertijd bloeit de liefde tussen Richard en Jacqueline opnieuw op.

Glen Goutstap beschrijft aan de ene kant alle intriges van de zijde van de moordenaar(s). Aan de andere kant neemt hij de lezer mee in het normale leven van alle dag door de karakters van Richard, Jacqueline en Thom heel goed en geloofwaardig te beschrijven. Richard Benne is voor iedereen een open boek. De lezer krijgt inzage in al zijn gedachten, en is daarmee getuige van alles waar hij mee worstelt en de onzekerheden die hem beklemmen. Hij is absoluut geen held, maar als hij wordt belaagd, laat hij zich ook van een onverschrokken kant zien. Hij herstelt zich snel en gaat toch weer op onderzoek uit.

Het Cijfermysterie is een boek dat lekker leest. De gedachten van Richard Benne laten zijn onzekerheden en twijfels zien. Dat verhoogt niet alleen de spanning, maar maakt ook dat de lezer zich heel gemakkelijk in diens situatie kan verplaatsen. Benne is een mens als ieder ander. Als je eenmaal met lezen begint, wil je weten hoe hij het er van af gaat brengen.

Wat deze misdaadroman bijzonder maakt, is de tot in detail beschreven omgeving van Heerlen. Glen Goutstap neemt de lezer mee naar Avantis, naar de Heerlerbaan en naar het centrum van Heerlen. Hij beschrijft de looproutes die Benne neemt naar het appartement van zijn vriendin, naar hun stamcafé en het politiebureau in Heerlen. Ongetwijfeld is Glen Goutstap een talentvol schrijver van Limburgs eigen bodem, met een herkenbare eigen stijl. We zullen zeker nog meer van hem horen.

Ik wil een klein tipje van de sluier oplichten: In de debuutroman Het Cijfermysterie is Richard Benne nog erg onzeker, in de volgende roman Benne & De Vries - Een Dodelijk Manuscript (verschijnt in april 2012) ontwikkelt hij zich al vanaf de eerste moord tot een echte speurneus en laat hij niet meer los.

Marjo Diederen, Taalvorm e.s.

< Terug

item3
item4
item6
item7
item8
item9
item1
item2a4
HetCijfermysterieKl Glen Goutstap HetCijfermysterieKl