Glen Goutstap

Recensie De Geheimen van De Prins

Als oud politieman en rechercheur in Heerlen, medeorganisator van de Heerlense carnaval én als fervent Baantjer-fan, heb ik met veel plezier het derde boek van deze auteur gelezen.

Na het overlijden van Appie Baantjer zou er nooit meer een boek over de Cock verschijnen. Helaas. Na de complete verzameling uitgelezen te hebben was de vraag: wat nu.

Dat gat is nu volledig ingevuld. Niet in Amsterdam of een andere grote stad. Nee, in Heerlen, een middelgrote stad in het zuiden van ons land, met alle problemen, die de grote steden ook hebben. Bij het lezen van de verhalen van de Cock was het echter zo logisch dat hij als Amsterdamse rechercheur allerlei avonturen meemaakte.

Hoe anders is dat bij Richard Benne: bedrijfsleider van een drukkerij? Hoe komt die nu al voor de derde keer als hoofdpersoon in onderzoeken terecht over moord en doodslag in Heerlen?

De schrijver weet me hierdoor dubbel te boeien:

1: Hoe krijgt hij het nu weer voor elkaar om Richard Benne zonder al te grote vraagtekens allerhande moorden te laten ontdekken, er bij betrokken te raken en ze wellicht nog op te lossen ook?

In zijn eerste twee boeken slaagde hij daar al glansrijk in. En ja, ik kan u verklappen, ook in dit boek is het niet vreemd dat hij in allerhande onderzoeken terecht komt. Natuurlijk niet. Zijn bedrijf is immers sponsor van stadscarnavalsvereniging De Winkbülle, (waar onze auteur sterke banden mee heeft). Zij verzorgen zelfs de prinsenfoto, die al gedrukt is voordat de Heerlenaar weet wie er prins wordt. Als die prins dan in zijn bijzijn wordt vermoord en er allerlei vreemde informatie bij Benne terechtkomt, is het niet vreemd dat hij stap voor stap weer eens, ‘ongewild’ midden in dit onderzoek zit.

Ontzettend leuk en knap hoe het de schrijver lukt dat uit te leggen, al moet ik als oud rechercheur erkennen dat Richard Benne voor mij in werkelijkheid vanaf nu altijd boven aan het lijstje met verdachten zou staan.

2. Hoe weet de schrijver deze keer weer een boeiende thriller te schrijven, waarin hij je net als Appie Baantjer tot in het laatste hoofdstuk op het verkeerde been weet te zetten om tenslotte alles heel logisch op te lossen.

Een moord van een carnavalsprins, ook nog de stadsprins van Heerlen. Een ramp, want zonder prins geen carnaval. Uiteraard vallen er ook nu weer, zo hebben we in de eerdere boeken ontdekt, meerdere doden. Dat is geen verrassing op zich, maar wel wié er wordt vermoord. En vooral de vraag waarom. Als de vriend van Richard Benne, rechercheur Thom de Vries en zijn collega Hoofs op een dood spoor terecht zijn gekomen, weet Richard dingen boven water te krijgen door juist zijn werk voor de drukkerij te doen, met natuurlijk een stevige portie amateurrecherchewerk. Door het verhaal heen lezen we het grote geheim van de prins. Niet alleen wie wordt prins in de stad, maar vooral hoe dat geheim wordt gehouden. En ook dat speelt uiteindelijk een onverwachte rol in het oplossen van de zaak. Het grote geheim blijft echter duidelijk bewaard tot het laatste hoofdstuk: wie heeft het nu weer gedaan.

Alweer een prachtig boek. Ik zit met spanning te wachten op het volgende boek.

 

Heerlen, 23 december 2012

Frank Peters

< Terug

item3
item4
item6
item7
item8
item9
item1
item2a4
OmslagDGvdP

Meer recensies ->

Glen Goutstap